DSC08189 (1)

     Știam că a lega o carte în piele e lucru greu iar cum ar zice mentorul meu ”înveți legătoria de la 0”. Una e să lucrezi în piele ecologică (deși nici cu aia nu e foarte ușor) și mult mai greu cu piele veritabilă. Desigur, bucuria de a lucra cu PV e mare, mult mai mare decât atunci când lucrezi cu alte materiale bune. E ultima redută cum s-ar zice. Abia când ajungi să lucrezi și cu PV te poți numi cu adevărat legător de carte.

     Nu aveam în plan să îmi leg Biblia atât de repede. O tot amânam. Până aseară când am zis ”gata, până aici ți-a fost! te îmbrac în piele!”. Ce e drept, eram cam golașă și cu o copertă de slabă calitate, un balacron vișiniu. De la fratele Mihai am avut o bucată de piele maro de capră. Foarte frumoasă atât ca nuanță cât și la atingere. Mi se pare culoarea cea mai potrivită pentru biblie.

     Prima etapă a fost să aplic plăcile de carton. A doua a constat în aplicarea ricănului și formarea bindurilor. Pentru mine a fost cred că cea mai frumoasă și plăcută etapă datorită modului rapid de formare a lor; pielea s-a ondulat perfect și s-a putut lucra exemplar.

DSC08162 (1)

DSC08163 (1)

DSC08164 (1)

DSC08165 (1)

     Apoi a urmat ”decorarea”. Pentru cotor am ales un font standard de 36pct iar pentru câmpurile nervurilor două decorațiuni cruce-coptă. Pentru coperta secundară (spatele) am ales un model propriu numit ”monastic II”, monastic I fiind învățat de la fratele Mihai la care eu am mai adăugat crucea Sf. Andrei.

DSC08175 (1)

DSC08178 (1)

Pe coperta principală am trasat un prim chenar cu linie dublă de 0,5mm. În interiorul acestuia, în fiecare colț am imprimat o decorațiune. Prin unirea extremităților am mai creat un chenar iar în centrul acestuia am imprimat numele cărții.

DSC08187 (1)

     A fost o deosebită plăcere chiar dacă a trebuit să stau până la 1 de noapte iar dimineață Mihai să-mi zică că albușul de ou poate fi folosit cu brio și la legătorie recte piele veritabilă. laugh  Mai jos aveți o galerie cu imagini.

[supsystic-gallery id=7 position=center]

Leave a Reply