De curând am legat două cărți în piele veritabilă de capră, respectiv, de vițel. În general, nu leg în piele din mai multe motive care nu țin de calitate sau de faptul că nu aș ști. Unul din motive e complexitatea lucrării în piele, complexitate care se observă în calitate și, deci, într-un un preț mai mare decât o legătură în piele ecologică. Eu nu lucrez de slabă calitate pentru un preț mai mic, iar pentru unii, chiar și în piele ecologică cărțile li se par ”scumpe” dar constată apoi faptul că sunt frumoase. În definitiv, un produs de calitate nu este scump. Este de calitate și punct! 

     Un alt motiv este reprezentat de faptul că lucrez în principal prin intermediul site-ului și curierului, iar clienții nu vin la atelier. Ar fi foarte greu pentru cineva din Timișoara, Cluj, Arad sau din alte localități să vină tocmai la Vaslui. E mai ușor să stabilim detaliile la telefon sau online în baza site-ului. Materialele și culorile pielii ecologice sunt la fel și e un stoc constant, lucru care la piele nu poate fi. Nu există suluri de piele veritabilă.  Astfel, e dificil de lucrat dacă nu pot să îi arăt clientului față către față bucata de piele. Fotografia nu poate cuprinde exact culoarea reală. Chiar dacă e un DSLR.

 

     Mulți clienți au dorit să le leg cărțile în piele veritabilă. Le-am spus că momentan nu leg decât în piele ecologică, poliuretan, un înlocuitor rezistent și de calitate al pielii, iar dacă totuși au dorit în piele, i-am îndrumat către colegul de breaslă Mihai Vârtejaru. 

     Constat că sunt oameni doritori să plătească un lucru de calitate, lucru despre care am spus clar că nu voi renunța niciodată fiindcă sunt destui legători și ”meșteri” din diverse domenii care fac ce vor clienții în loc să le deschidă ochii acestora și să facă ceea ce TREBUIEAstfel, sper să pot reușit ca până la începutul anului viitor voi avea un stoc de piele veritabilă și tot până atunci vor fi publicate pe site și modele în piele veritabilă.

 

Aghiasmatar – piele de capră

     Unul din detaliile capitale asupra calității legăturii constă în flexibilitatea/deschiderea cât mai bună a cărții.

     Cărțile legate prost, de slabă calitate, nu se deschid foarte bine, ci sunt inflexibile. 

Cam așa se deschide o carte bine legată în piele veritabilă. 

 

Ceaslov – piele de vițel

      Pielea de vițel este cu mult mai dură și mai greu de prelucrat/decorat decât cea de capră. Desigur, este și mai rezistentă.

     Asemenea Aghiasmatarului legat în piele de capră, și Ceaslovul în piele de vițel se deschide la fel de bine.

     Amândouă cărțile au fost lustruite cu o unealtă specifică doar legătoriei de lux, prinzând astfel un luciu deosebit. Dacă la pielea de capră lustruirea a fost relativ ușoară, la pielea de vițel a fost deosebit de greoaie din cauza durității ei.

 

Leave a Reply