În zilele noastre legătoria adevărată, cea clasică e întâlnită destul de rar în detrimentul celei industrializate în care se pune accent pe numărul de volume legate și nu pe calitate. Dar în ce constă această legătorie clasică? Pentru a înțelege voi expune etapele pe care le parcurg atunci când am de-a face cu o carte:

I. BLOCUL DE CARTE
 
 
1. Editarea
 
Dacă doresc să printez un document în format electronic trebuie mai întâi să îl editez astfel încât să respecte anumite cerințe. Una dintre acestea și cea mai importantă e încadrarea în pagină. O a doua ar fi mărimea textului.
 
2. Printarea
 
3. Coaserea
 
 
 
În legătoria industrială care e de fapt mai mult o simplă îndosariere, cărțile sunt cusute de către mașini, pe fascicule. Asta nu e rău ba chiar o astfel de mașină ar ajuta foarte mult un legător. Legătura cea mai întâlnită este cea în care blocul de carte, fără a fi cusut pe fascicule este prins la cotor cu termoclei. Practic, e ca și cum ai lua un top de hârtie A4 și îl prinzi într-o parte cu termoclei.
În legătoria clasică, dacă nu există o mașină de cusut, legătorul va efectua manual coaserea. Așa facem și noi. Sunt diverse metode de a coase o carte. Una des întâlnită și pe care o folosim cel mai des e cea pe sfori.
 
4. Lipirea contracoperților
 
După ce blocul de carte a fost cusut, se lipesc contra-coperțile zis și forzaț.
 
5. Blocul de carte – pasul 1 înainte de rotunjire
 
După ce au fost lipite cotra-coperțile, blogul de carte se așează într-o presă-jug astfel încât acesta să fie perfect la orizontală și se aplică aracet. 
 
6. Ghilotina
 
 
 
Pasul următor după ce aracetul s-a uscat, urmează ca prima tranșă să fie tăiată la ghilotină după ce în prealabil s-au fixat măsurile. 
 
7. Rotunjirea cotorului
 
Dacă se dorește cotorul rotund, atunci se bate bine cu ciocanul. Dacă nu se dorește a fi rotund, se lasă așa și se trece la pasul 2.
 
8. Tifon
 
Se așează în presă blocul de carte și se aplică tifon, pânză tare sau material subțire dar rezistent. Se aplică aracet.
 
9. Ghilotina
 
 După acest pas, urmează ca și tranșele secundare să fie tăiate la ghilotină.
 
10. Vopsirea
 
Dacă un client dorește ca blocul de carte să fie vopsit într-o anume culoare, atunci blocul de carte se șlefuiește bine și se dă cu culoare. Desigur, nu cu orice și nu oricum…
 
11. Capital band și semn de carte
 
Se aplică abia la sfârșit capital band cât și semn de carte (2-3 la cărțile de cult).
 
 
II. COPERTA
 
 
1. Măsuri 
 
După ce blocul de carte a fost pregătit, se măsoară iar apoi se taie bucata de material (piele ecologică, piele veritabilă sau altceva) și plăcile de carton care vor servi drept coperți.
 
2. Coperțile
 
După ce s-au făcut măsurătorile la milimetru pe spatele pielii, se aplică aracet și se așează plăcile de carton. Se introduc în presă și se lasă un timp la presat până ce aracetul face masă între placa de carton și piele și se usucă. După ce au fost lipite amândouă plăcile de carton se lucrează la ricăn și cotor. Dacă un client vrea nervuri/binduri, aceasta e momentul când se va lucra la ele. Desigur, nu cu orice și nu oricum…
După finalizarea cotorului coperții se lipesc cele două perechi de ainșlag.
 
3. Decorațiuni și modele
 
Aceasta este o etapă deosebit de importantă căci dacă o singură decorațiune este greșită, atunci legătorul va trebui să refacă întreaga copertă chiar și de se va afla aproape de aplicarea tuturor decorațiunilor.
Decorațiunile se pot aplica în sec sau în folio adică în auriu. Desigur, nu se aplică din ochi decât după o experiență îndelungată sau dacă modelul este unul simplu. Se calculează totul la milimetru ca totul să fie simetric și aspectuos.
 
III. LIPIREA COPERȚII DE BLOCUL DE CARTE
 
O altă etapă deosebit de importantă. Blocul de carte trebuie aliniat cât mai bine între coperți. Pentru finalizare, se aplică aracet atât cât trebuie pe plăcile de carton și se prinde cartea. Se pune apoi în presă și se lasă acolo preț de câteva ore până se usucă de tot aracetul iar coperțile devin imposibil de rupt decât dacă se trage…animalic.
Apoi se mai execută o etapă la cotor cu o filetă caldă și cartea e gata.
 
Concluzii
 
Lucrul la o carte durează de la 1-2h la 4-5h sau chiar mai mult în funcție de dificultate și modelul ales de către client. 
Calitatea este cu mult superioară legării cu arc de plastic sau metalic, șină metalică, termoclei sau alte metode industriale. O astfel de carte va putea fi lăsată moștenire în aceeași stare dacă e păstrată în condiții optime.
Frumusețea unei cărți legate clasic este cu mult superioară uneia industriale chiar și uneia legate pe fascicule și eventual emborsată.
O astfel de carte va rezista mult mai mult timp dacă e legată într-un material de calitate cum ar fi pielea ecologică sau pielea veritabilă. 
 

 

 

 
 

 

Leave a Reply