pret_calitate

     Trăim într-o societate consumeristă și cu cât admitem mai rapid acest fapt cu atât e mai bine. Cine își mai duce astăzi pantofii la reparat? Cine își mai face hainele la croitor? Cine își mai repară un lucru sau un aparat care s-a defectat? Cât de mult apreciem un lucru făcut de mână și cu răspundere în detrimentul celor făcute prin zona Chinei și nu numai,  sau mai rău, pe vapor? Mai știm astăzi să apreciem calitatea iar când achiziționăm un lucru să gândim exhaustiv? Are mama o vorbă ”suntem prea săraci ca să dăm banii pe lucruri de slabă calitate”. Sună ciudat, este? Totuși, așa e. Dacă nu ai mii de euro ca să arunci pe diverse și ești un om simplu cu un salar mediu, trebuie să aduni și să îți cumperi ceva de calitate care să te țină cât mai mult.

     Există vreun raport între calitate și preț? Normal că există: ce e ieftin în majoritatea cazurilor e de slabă calitate iar ce e scump în majoritatea cazurilor e de bună calitate. Totuși, ca să ne dăm seama ne mai trebuie ceva: calitatea de a aprecia frumosul și calitatea, acel bun simț de a nu compara munca celui care face o treabă de calitate cu produsele făcute pe vapor.

     Fiecare artist s-a confruntat cu un client sau mai mulți care se târguiau, nădăjduind în sinea lor că vor scoate un preț mult mai mic. Ba mai mult, clientul făcea analogii și comparații între diferite cărți, agende sau jurnale de pe piață (făcute 99.9% din materiale de slabă calitate care nu vor rezista în timp) cu munca sa. Ori această situație e una total neplăcută pentru artist. Nu există jignire mai mare pentru dânsul și munca sa, decât să nu îi apreciezi munca, timpul investit în meseria/domeniul pe care și l-a ales și calitatea produselor sale. Mulți dintre dânșii investesc ani de zile ca să ajungă la un anumit nivel ca mai apoi să poată oferi societății produse de calitate.

     Prețul corect al unui produs ni se pare ridicat deoarece nu am ajuns încă să apreciem calitatea. Totodată, prin preț un anumit produs primește și o anumită valoare. Dacă primim ceva gratis nu vom conștientiza valoarea a ceea ce primim.

     Ideea e următoarea: trebuie să învățăm cu toții să apreciem calitatea în primul rând și să ne uităm mai puțin la preț. Dorim un lucru binefăcut? Atunci plătim corect. Vrem un preț mic? Atunci vom avea parte de un produs de slabă calitate încât vom ajunge în timp să cheltuim mult mai mult pe înlocuirea acelor produse de slabă calitate, decât dacă am fi cumpărat din start un produs de bună calitate. 

Leave a Reply