Am avut de recondiționat o Sfântă Evanghelie cu coperți metalice. Motivele au fost următoarele:

1. Unul din fascicule a cedat iar acest fapt a dus la slăbirea forzațului mobil până la dezlipire și rupere.

2. Foile din fascicul au avut de suferit și a trebuit depusă o oarecare muncă pentru recondiționarea lor și reașezare la loc.

3. Din cauza faptului că volumul a fost folosit și la Sfântul Maslu, deschizându-se larg și fiind așezat pe capetele credincioșilor, a dus la cedarea coaserii manuale. Desigur, o coasere manuală nu cedează atât de ușor și pot doar presupune unele cauze legate de legător, de cel care a executat lucrarea.

4. Prima copertă, datorită faptului că a fost folosită îndelung timp iar acesta și-a pus amprenta asupra lui, a trebuit curățată de praf, de ceară etc.

Blocul de carte a fost recusut, a fost adăugat forzațul mobil, a fost încleiat corespunzător, tăiat la ghilotină, i-au fost vopsite tranșele, aplicate trei semne de carte tricolor și reașezat în coperta metalică. După reașezare a fost aplicat plușul de legătorie roșu.

O astfel de legătură este una oarecum complexă, iar etapele sunt diferite față de cele ale uneia clasice. Astfel, trebuie avută o mare, mare grijă fiindcă orice mișcare greșită poate duce la deterioararea gravă a volumului.

Î N A I N T E:

O parte a fost puțin curățată pentru a vedea diferența.

Ceara despre care am scris mai sus.

Spatele Sfintei Evanghelii, fiind protejat de uzură, arată astfel:

D U P Ă   R E C O N D I Ț I O N A R E

Leave a Reply