Acum câteva luni am cumpărat câteva sute de cărți împreună cu colegul de breaslă Mihai Vârtejaru. Mai mult le-am salvat de la a ajunge la gunoi într-un final. În partea mea de cărți s-a aflat și această Biblie. Ediția este una neoprotestantă, ediția Cornilescu. Da, nu e ”ortodoxă”. Cercetând puțin cărțile cumpărate am ajuns la concluzia că fostul proprietar a trecut prin acestea și nu doar le-a frunzărit ori simplu colecționat. Acest volum a fost citit integral de către acesta, iar, după multele sublinieri, cu mare, mare atenție și interes. Aceasta a fost motivul pentru care am hotărât să recondiționez acest volum chiar dacă nu va fi citit, personal folosind ediția IBMBOR. Din nefericire, copii sau ruda care le-a vândut s-a debarasat foarte, foarte rapid de ele. Nu însemnau nimic…

Biblia arăta astfel:

     În general aceste biblii nu sunt de vânzare și sunt oferite gratis. Astfel, aceste volume nu sunt de o mare calitate. Blocul de carte nu a fost cusut ci broșat/lipit simplu cu termoclei, rămânând drept. Astfel, după o folosire minimă cotorul cărții s-a curbat intrând înăuntru. După cum bine vedeți, volumul a început să se degradeze. Asta se întâmplă cu orice carte care are cotorul drept. Din această cauză un legător serios, care face o muncă de calitate, va rotunji cotorul de este posibil (dacă e cusut pe fascicule). Sfatul meu când vedeți cărți legate sau dacă vă legați cărțile, este să cereți să aibă cotorul rotunjit. Dacă nu, poate să fie legat și în pielea veritabilă cea mai scumpă, cu icoane în aur de 24k, că tot degeaba va fi. Va ceda. 

     În clipul video veți observa că blocul de carte este rotunjit. Da, cumva e excepția de la regulă și mă mir că mi-a reușit. Motivul e hârtia deosebit de subțire și maleabilă, așa cum știm că au îndeosebi bibliile. Dacă era o hârtie groasă, bățoasă, de exemplu una clasică de 80gr, nu reușeam să fac nimic.

     Am legat volumul în piele de capră. Cu această ocazie am testat în piele veritabilă și mașina de artă tipografică Krause recent achiziționată. Canturile blocului de carte le-am vopsit prin tehnica tradițională, clasică, acuarelă și fixare cu ceară de albine. La final am lustruit puțin volumul atât cât s-a putut. În final a ieșit astfel:

Volumul nu este de vânzare.

 

 

 

 

 

Leave a Reply